Kisatreeniä osa 2 – Kaamos is here

”Jo” kvartaalin verran kisatreeniä takana. Kaamos taisi soittaa ovikelloa kuun vaihteessa ja tarjota karkin sijaan kepposen: alkuillasta ei ole enää asiaa vesille, kun kelloja käännettiin. Viikonloppuina on ollut enimmäkseen puhuria ja sadetta. Kun oikein poikkeuksellinen tuuri käy, voi pitää itsekseen palaverin ja karata merelle hetkeksi auringonlaskun aikaan. 

Flunssilta olen säästynyt, meressähän ei tarvitse uiskennella. Kuivapuku on vain turvavaruste, paukkuliivejä käytän myös kylmällä säällä – just in case. Hiukan huvitti viime viikolla, kun laudan päälle aalloista roiskunut vesi jäätyi viimassa ja lauta muuttui liukkaaksi lenkillä! Tämän syksyn viimeinen time trial (GPS distance challenge) meni oikein mukavasti talvivarusteissa 40 min / 5km ja uudella, lyhyemmällä ja vähän pienemmällä melalla (Starboard Lima). Felix (Starboard Allstar 14 x 23,5) tuntuu jo tutulta, ellei jopa liiankin leveältä ensi kesään… Nyt viimeiset viikot voi keskittyä enemmän henkiseen virkistäytymiseen silloin, kun vesille pääsee.   

Kuntosalilla olen aloitellut talvikautta aika klassisella perusvoimatreenillä ja sen lisäksi panostan tasapainoharjoitteluun, joka on ollut erityisheikkouteni. Palautuminen treeneistä on tällä hetkellä hyvin nopeaa, iästä huolimatta. Ehkä palauttavalla koiranulkoilutuksella 2-3 x pvä ja ravintopuolella on osuutta asiaan! Ambronitea vedän päivittäin ja Ambro Greensiä aamuisin. Leposyke alimmillaan 36 yöllä ja päivällä tehoja irtoaa koneesta helposti vrt. kesä. En kuitenkaan nyt treenaile tämän enempää, koska muu elämä on kuitenkin ykkönen…   

Monesti kahvipöytäkeskusteluissa aprikoidaan, miksi toiset haluavat kilpailla tai haastaa itseään muuten, miksi toisia ei voisi vähempää kiinnostaa numeroiden tuijottaminen. Arvelen, että ainakin puoliksi kyse on geeneistä ja synnynnäisestä temperamentista, toinen puoli liittyy sosiaalisiin kokemuksiin elämän varrella. 

Noin neljänneksellä ihmisistä kroppa on sellainen, että siihen treeni ns. tarttuu helposti. Ihminen saa hormonaalista mielihyvää liikunnasta, on fysiologisesti lahjakas jollakin liikunnan osa-alueella ja kehittyy nopeasti, mistä seuraa onnistumisen kokemuksia. Liikunta on palkitsevaa puhtaan geneettisesti, eikä suinkaan siksi, että ihminen on jotenkin erityisen tahdonvoimainen tai reipas tietoisesti. 

Jos temperamentti on lisäksi ”lehmänhermoinen” ja persoona on haasteista pitävä, kilpaileminen vetää puoleensa ja jännitys ei vaivaa. Nopea palautuminen on myös piirre, josta on hyötyä kilpaurheilijalle: palautumisnopeus treenistä ja henkisesti yllättävistä takaiskuista korreloivat keskenään. 

Sitten se sosiaalinen puoli: vaikka ei olisi synnynnäisesti urheilullinen, on jokaiselle onni, jos lapsuudenkodissa ulkoillaan ja liikutaan yhdessä perheen kesken ja liikuntaan liittyy hyvää mieltä ja läheisyyttä. Nämä kokemukset kantavat ja siirtyvät tulevaisuudessa seuraavallekin sukupolvelle, vaikka teini-iässä käytäisiinkin tekemässä irtiotto lapsuudenkodin tavoista. Jos kaveripiirissä harrastetaan liikuntaa, on se vielä erityinen onni.

Teimme Smilen kanssa taannoin tutkimusta nuorista työelämässä, ja yllätyslöydöksenä vähintään kolmesti viikossa mitä vain liikuntaa harrastavilla nuorilla oli selvästi paremmat valmiudet siirtyä työelämään kuin passiivisilla nuorilla. Mm. itseluottamus, tilanteiden positiivisempi tulkinta ja stressinsietokyky olivat selvästi parempia. Mikä on muna ja mikä kana, se on tietty arvoitus.

Tuon ensi kesänä jo viidettä kesää erän pumpattavia (ei ”puhallettavia” 🙂 lautoja maahan ja järjestän suppailumahdollisuuksia kaverien kaverien kavereille anytime erityisellä ilolla! Näitä onkin tässä glögin äärellä kynttilänvalossa mukava suunnitella… 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s