Sivullinen

Vastasyntynyt lapsi on ainakin pienen hetken ulkopuolinen, tahtomattaan sivullinen, irrallaan äidistään.    

Hetken kuluttua isä on tuon tuostakin ulkopuolinen, vain äiti kelpaa lapselle.  

Myöhemmin kolmas pyörä leikeissä on usein liikaa. Jokainen on saanut tuntea nahoissaan, miltä yksin jääminen tuntuu, kavereilla on liian kivaa keskenään. 

Koulujen alku sykähdyttää – paitsi heitä, joilla ei ole lapsia tai lapsenlapsia. Tai jonka lapsi päässyt opinahjoon. 

Kun harrastuskausi alkaa, vain osa pääsee mukaan siihen joukkoon tai joukkueeseen, johon toivoo. 

Moni ei tullut valituksi havittelemaansa jengiin mukaan karsinnoissa. Jotkut tulivat valituksi, mutta putosivat myöhemmin pois, koska eivät pärjänneetkään. 

Joku ei pääse karsintoihinkaan – koska geenit. Erilaisuus. Tai ei rahaa treenimaksuihin.

Kahdeksantoista täyttäneet kaverit pääsevät baariin, seitsentoistavuotias kääntyy ovelta ja marssii pimeässä yössä kotiinsa laskemaan kammasta piikkejä. 

Paras ystävä alkoi seurustella ensin, eikä hänellä ollut enää aikaa tehdä kaverijuttuja.    

Työt alkavat loman jälkeen ja voi sympatiseerata työkaverien kanssa arjessa selviämistä – jos on työpaikka. 

Toiset viettävät romanttista hääpäivää auringonlaskua käsi kädessä ihaillen – eronneet, lesket ja sinkut eivät. 

Koiranulkoiluttajat tapaavat iloisesti metsässä aamuisin – paitsi hän, jonka koira menehtyi äskettäin. 

Ja niin edelleen. 

Eläinoikeusihmisenä en osallistu rapujuhliin, sillä ravut kuolevat tutkitusti kipushokkiin, kun ne palavat elävältä. Siksi elokuussa painelen vähemmän face-peukkuja ja tunnen itseni sivulliseksi, vaikka se on täysin oma valintani. 

Tuhkimo on hieno satu ulkopuolisuudesta ja suloisesta pelastumisesta syrjinnän synkästä valtamerestä.

Tuhkimon kohtaloita on maailma täynnä, happily-ever-after-prinssejä vain saduissa. Nykyajan Tuhkimo kyllästyy kotileikkiin ja alkaa läsnäolollaan muistuttaa prinssiä kuolevaisuudesta. Moderni prinssi aloittaa näppärästi nuorikon kanssa toisen kierroksen. Tuhkimo raahaa korkokenkiään kirppikselle. 

Onko sivullinen yksinkertaisesti tarpeeton? Vai pikemminkin tärkeä osa kokonaisuutta, kuten pelaaja vaihtopenkillä? Hän on rauhassa, valmiudessa, hänellä on aikaa palautua, mahdollisuus valita ja harkita. Hän on vapaa paineista, odotuksista ja vaatimuksista. 

”Lähdetään juhlimaan!” ”Ei kiitos, haluan tänään rentoutua kotona, lähdemme huomenna aamusta retkeilemään.”

”Tähän projektiin tarvitaan juuri sinun osaamistasi!” ”Harmi, sillä olen juuri jäämässä vuorotteluvapaalle viimeistelemään opintojani. Kuka on toiseksi paras valinta projektiin?” 

Itse valittu sivullisuus on vahvuutta, itsenäisyyttä. Oma tila, oma aika, arvokas ja hallittu. Kadehdittavaa.   

Ei-toivottu sivullisuus puolestaan satuttaa, kirvelee, lannistaa ja lamaannuttaa. Kuka haluaisi nyyhkyttää hylättynä nurkassa? 

Ulkopuolisuuden tunne on väistämätön osa jokaisen elämää. Siksi se onkin siis osallisuutta, kaikille yhteistä kuulumista yhteiseen tunnekokemusperintöön. Ilman ulkopuolisuuden tunnetta ei olisi yhteenkuuluvuuden tunnettakaan.   

Voisiko sivullisuuden roolia myös muovailla? Vaihtaa roolia helposti ajatuksen voimalla? Viisas alitajuntamme osaa tehdä niin. Se joka jätettiin kutsumatta juhliin, rakentaa alta aikayksikön itselleen uuden roolin hahmona, joka ei edes halunnut noiden luuserien typeriin, pinnallisiin kekkereihin!  

Ja mielikuvitukselleen voi antaa luvan maalata kiehtova tarina, jossa koetut takapakit kääntyvät suurenmoisen onnelliseksi yllätykseksi myöhemmin. Tarinan voima on ihmeellinen, kuten Tuhkimokin opettaa.

Luovuuteen voi luottaa aina. Se elää ajattomuudessa. Kestotilauksena, ilman kuukausimaksua myös ensimmäisen ilmaisen kokeilujakson jälkeen!   

Jos todennäköisyys on tappavaa, elämän kannattaa antaa yllättää. 

Vielä kerran ja aina. 

P.S. Kesältä jäi takataskuun tositarina Tash Sultanasta, joka päihteiden vuoksi syrjäytyneenä ja myöhemmin niistä selvinneenä, kouluttamattomana australialaisena nuorena ei tiennyt, mitä voisi elämässään tehdä. Niinpä hän opetteli itse soittelemaan kitaraa, miksailemaan vähän ja päätyi tämänkaltaisen koti-GoPro-videoiden jälkeen lopulta maailmankiertueille. https://www.youtube.com/watch?v=Vn8phH0k5HI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s