Läheisyys parisuhteessa – mitä se oikeastaan tarkoittaa?

woman-1369253_960_720Rakastuneiden on vaikea kestää etäisyyttä, toisen läheisyys on elämän tärkein agenda. Hyvissä parisuhteissa puolisot ovat toisilleen läheisiä.

Parisuhteet kärsivät ja kariutuvat, kun puolisot etääntyvät. Joskus onneksi lähennytään uudelleen.

Mitä läheisyys oikeastaan on, ja mistä tunne läheisyydestä syntyy? Siihen vaikuttaa yllättävän moni asia. Listasin tähän mieleeni tulleet.

  1. Fyysinen läheisyys

Ehkä eniten ajatellaan, että läheisyys parisuhteessa on fyysistä. Läsnäoloa lähellä toista. Hellyyttä, yhdessä vierekkäin oleilua, nukahtamista ja heräämistä. Oleskelua yhdessä tietyssä fyysisessä tilassa. Mikä kenellekin on riittävä määrä fyysistä läheisyyttä, vaihtelee paljon – ja riippuu muista läheisyyden osa-alueista. On onnellisia aviopareja, jotka jopa asuvat eri maissa vuosikausia. Heillä on kuitenkin muita läheisyyden muotoja. Ja on ihmisiä, jotka kokevat, ettei toinen rakasta, jollei kosketeta hellästi päivittäin. Olisiko niin, että fyysinen läheisyys onkin enimmäkseen seurausta muista läheisyyden muodoista?

  1. Emotionaalinen läheisyys

Kun avioliitossa on kriisi ja puolisot kokevat etääntyneensä, he yleensä tarkoittavat nimenomaan tunnetason etäisyyttä toisesta. Arkea pyöritetään kuten ennenkin, fyysinen välimatka toiseen on hyvin pieni. Mutta tunnekokemuksia ei jaeta enää kuten ennen. Puoliso tuntee, että toinen ei arvosta, ole kiinnostunut tai ymmärrä. Hyvässä parisuhteessa emotionaalinen läheisyys on kaiken ydin. Tästä on kirjoitettu tuhansittain kirjoja, joten ei tästä sen enempää. Yhteiset kokemukset ja muistot lisäävät ajan myötä tunnetason läheisyyttä.

Ilman parisuhdettakin voi ihmisellä olla emotionaalista läheisyyttä riittämiin: henkinen ja emotionaalinen läheisyys ovat yhtä kuin ystävyys.

  1. Henkinen läheisyys

Olemmeko kiinnostuneita riittävässä määrin samanhenkisistä asioista elämässä? Onko toisen kanssa mukava keskustella, jakaa ajatuksia, havaintoja ja kokemuksia? Laajennammeko, rikastammeko, syvennämmekö toistemme henkistä katselukulmaa maailmaan? Saammeko joskus uusia ideoita toisen kanssa keskustellessa? Melko samantasoinen älykkyys, elämänkokemus ja yleissivistys edesauttavat henkistä läheisyyttä, vaikkeivät ne ole välttämättömyyksiä.

Hyvät vuorovaikutustaidot ovat erityisen tärkeitä ihmiselle siksi, että niiden avulla voi jokainen yksilö synnyttää enemmän henkistä läheisyyttä ympärilleen. Parisuhteessa ja kaikilla muillakin elämän osa-alueilla.

Huumorintaju on henkistä läheisyyttä, joka synnyttää tunnetason läheisyyttä.

  1. Seksuaalinen läheisyys

Seksuaalinen läheisyys ei ole sama asia kuin fyysinen läheisyys. Joskus fyysistä läheisyyttä on paljon, myös hellyyttä, mutta seksuaalisesti puolisot ovat kaukana toisistaan. Parisuhde voi olla silti hyvin tyydyttävä. Toisaalta suhde, jossa on paljon seksuaalista läheisyyttä, muttei muita läheisyyden muotoja, on pelkkä intohimosuhde, ei rakkaussuhde.

  1. Toiminnallinen läheisyys

Onko toimintamme arjessa ja vapaa-ajalla samalla tontilla? Elämmekö riittävän synkronoitavalla tempolla? Tehdäänkö yhdessä ruokaa hitaasti ja huolellisesti suunnitellen, vai napataanko take-awayt spontaanisti, kun tulee nälkä? Lähdetäänkö lenkille – jos, niin juosten vai kävellen? Aamulla vai illalla? Jos toinen viihtyy lauantaisin parhaiten puutarhassa ja nautiskelee aamukahviaan rauhassa, kun toinen odottaa jo kuumeisesti autossa lähtöä ostoksille, on emotionaalinen etääntyminen vain nurkan takana. Kompromisseilla päästään toki askeleita eteenpäin, kun ymmärretään, mistä ärtymys johtuu.

  1. Sosiaalinen läheisyys

Millaisten ihmisten kanssa haluamme yhdessä viettää aikaa? Hyväksymmekö toistemme perheenjäsenet, sukulaiset, ystävät? Nuoripari voi hyvin pitää omat ystävänsä ja käydä tervehtimässä omaa perhettään omalla ajallaan, mutta yhteisten lasten myötä suhteet toisen sosiaaliseen piiriin tulevat osaksi yhteistä elinpiiriä. Keitä kutsutaan grillaamaan? Keiden kanssa vuokrataan kesämökki yhdessä?

Ideaalitilanteessa molempien puolisojen sosiaalisista piireistä löytyy toiselle jotain jaettavaa.

-Olipa kiva tutustua ystävääsi!

-Keihin tänään tapaamistamme pariskunnista haluaisit tutustua lähemmin?

  1. Taustojen läheisyys

Se, millaisissa kulttuureissa, suvuissa, sosiaaliryhmissä ja elämänpiireissä olemme kasvaneet, vaikuttaa kokemaamme läheisyyteen paljon enemmän kuin tunnustamme. Rakastumisvaiheessa erilaisuus saattaa vetää puoleensa, sen jälkeen se onkin uhka. Jopa kotikaupunginosa ja lapsuudenkodin tapa sisustaa kotia voivat olla asioita, jotka yhdistävät tai etäännyttävät.

Juhlien vietossa, siivoustottumuksissa, voimasanojen käytössä, lasten asemassa perheessä ja vaikkapa suhteessa omaisuuteen tahattomasti perityt tavat tulevat esiin. Ja kymmenissä muissa asioissa, joilla tietoisesti emme tunnustaisi olevan mitään merkitystä. Arvoistammekin suurin osa periytyy tavalla tai toisella taustoistamme. Joskus niin, että arvostamme tasan päinvastaista kuin lapsuudenkodissamme tehtiin.

  1. Bonus: Hengellinen läheisyys

Uskoville pareille hengellinen läheisyys on parisuhteen kivijalka. Koko parisuhde rakentuu yhteisen uskon pohjalle, ja uskosta saa voimaa ja viisautta rakentaa yhteistä elämää. Yhdessä voidaan myös rukoilla ja saada apua kriisitilanteissa.

  1. Superbonus: Tahto

Kaikkia parisuhteen kohtaamis- ja kohtaamattomuuspisteitä voi tarkastella myötätuntoisesti mahdollisuutena lähentymiseen. Mielemme on biologisesti kuitenkin orientoituneempi uhkiin kuin mahdollisuuksiin, niinpä etääntymiskohdat näyttäytyvät innokkaina ja kovaäänisinä mielemme näyttämöllä. Siksi tarvitaan Tahtoa, määrätietoista ja pitkäjänteistä elämän näytelmän ohjaajaa. Monet pariterapeutit toteavatkin kysyvänsä pareilta tärkeimmän kysymyksen: onko heillä tahtoa? Jos on, tahdon perustuksille on toiveikasta lähteä suunnittelemaan yhteistä tulevaisuutta uudelleen.

Ja mistä tahtoa sitten saa? Tahto on rakkauden seurausta – vai sittenkin toisinpäin?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s