Rakkautta pikaruokaravintolasta

Nykyisin on ikään kuin muotia kertoa, että rakkaus on rajaton luonnonvara, jota on saatavilla helposti, kun itse haluaa, ”avaamalla sydämensä” tai ”kytkeytymällä” siihen.

Vielä parempaa, iltapäivälehden keskusteluista poimittua: ”Rakkaus lähtee ihmisestä itsestään.” 😀 Se on totta. Rakkaus lähtee matkoihinsa ihan itsestään, sen löytäminen taas on kiven alla, vaikka kaikkialla kerrotaan, kuinka rakkautta pitäisi olla soppatykillinen kauhottavaksi, kun vain asenne ja ”energiat” ovat oikeat. Siis kirjoja lukemaan ja mindfulness-kursseille.

Kaipaatko aitoa rakkautta, joka ei petä, jätä tai kritisoi, vaan hyväksyy sinut sellaisena kuin olet, kahdenkymmenen vuoden kuluttuakin?

Et ole yksin, kuulut miljoonien rakkauden etsijöiden kerhoon! Mutta miksi kerho on niin suuri? Ja mitä kerholaiset tekevät löytääkseen rakkauden? Harjoittelevatko he rakastamisen taitoja? Se olisi varmaan viisasta. Eivät. He toimivat kuin pikaruokaravintolassa, selaavat toistensa valokuvia deittisivustoilla.

Nimenomaan ja ensisijaisesti valokuvia. Mehevää burgeria metsästämässä. Kastikkeena mehukkaita kuvauksia valokuvan tyypin ”luoteesta”, kuin ”rapea jäävuorisalaatti” burger-paikan listalla.

Vakava ja varautunut ihminen voi olla hyvin lempeä. Itse asiassa yllättävän moni on. Säihkyvästi hymyilevä ihminen voi olla häikäilemätön oman edun tavoittelija, eikä lainkaan empaattinen. Itse asiassa yllätävän moni on. Ensivaikutelma on ensivaikutelma. Ulkokuori hämää huolellisesti.

Jos kysytään ihmisiltä, mistä tunnistat ihmisen todellisen kyvyn rakastaa vilpittömästi ja ehdoitta, aika harva varmaankin toteaisi: “vetävästä ulkonäöstä” tai ”mainospuheesta”.

Ulkonäkö antaa toki katselijalle mielihyvää, nautintoa, johon myös hormonaalinen rakastumisromanssi lasketaan. Mutta aidon rakkauden kanssa sillä ei ole yhtään mitään tekemistä.

Kirjoitan seuraavan etenkin muistuttaakseni itseäni tietyistä faktoista:

Rakastaminen on äärettömän vaikea taitolaji. Se edellyttää ihmisenä kasvamista. Ihmisenä kasvaminen ei ole sosiaalisen median profiilissa jaettava mietelause. Se tarkoittaa hyveiden elämistä todeksi teoin ja valinnoin.

Ja se puolestaan tarkoittaa tunnetasolla useimmiten täysin päinvastaista kuin mielihyvä, nautinto.

Etsitkö vieläkin rakkautta? Saatat tulla toisiin ajatuksiin.

Jos olet rehellinen itsellesi, ehkä sinulla on kuitenkin pitkä lista seikoista, jotka liittyvät mielihyvään. Seikoista, jotka muissa ihmisissä lisäävät mielihyvääsi ja toisaalta seikoista, jotka vähentävät sitä. Bad news: shopping list on ehtymätön. Se muovautuu hiukan joka shoppailukerralla. Jokaisen ostosreissun jälkeen olet vaativampi ja tyytymättömämpi saaliiseesi. Tai jos shoppailukerrasta on kulunut tovi, innostut sitä ennen hetkeksi kuin teini!

Jos tiedät tämän ja olet edelleen etsimässä aitoa rakkautta, oletko valmis tinkimään reilusti mielihyvästä, nautinnosta?

Nimittäin kaikki seikat, mitä näet muissa, lähtevät itsestäsi. Ne heijastavat sinua itseäsi tavalla tai toisella. Tämä fakta on hyvä muistaa, kun etsii rakkautta. Hyvä peilautuu hyvänä takaisin.

Oletko siis valmis keskittymään elämässäsi, teoissasi ja valinnoissasi ensisijaisesti oman luonteesi jalostamiseen, jättämään mielihyvän toissijaiseksi? Mielihyvää on myös itsensä tunteminen vahvaksi ja kyvykkääksi, viisaaksi neuvomaan omasta mielestä neuvoja tarvitsevia. Se ei ole jalomielisyyttä.

Luonteen jalostaminen tarkoittaa sitä, että harjoitat ja harjoittelet rehellisyyttä, kärsivällisyyttä, nöyryyttä, suvaitsevaisuutta, luottavaisuutta, lempeyttä, avuliaisuutta. Harjoitat näitä ehdottomasti, etkä sillä ehdolla, että niiden harjoittaminen tuottaa sinulle mielihyvää.

Jos vielä kaipaat ehdotonta rakkautta, onneksi olkoon! Olet lähellä sen avaimia.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s